Værd at vide om druer ........

Der findes i dag et utal af druesorter, som anvendes til vinproduktion og alt afhængig af geografi, klima, jordbundsforhold og vinificering er der ofte forskelle i smagsoplevelsen. Men druens karakter og kvalitet vil altid være gennemgående.

De fleste vinområder har "fundet" deres drue og man kan derfor ofte knytte hver enkel drue til et bestemt geografisk område: Hvad Bordeaux angår er det Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot; i Bourgogne Pinot Noir og Chardonnay. For Rhône gælder at i nord dominerer Syrah og i syd Grenache. Piemonte er kendt for Nebbiolo og Barbera og i Toscana dominerer Sangiovese.

For denne nye verden gælder, at de fleste af ovennævnte druer produceres hvis klimaet tillader det. Dog er Malbech gennemgående i Syd-Amerika mens Australien ofte bruger Cabernet Sauvignon, Shiraz og Grenache.

Nedenfor gennemgåes de gængse druesorter ligesom du kan se vores vine for de forskellige druer.

 

Albarino

..... er den mest udbredte grønne drue i Spanien og nogle af landets bedste hvidvine produceres på 100% Albarino i Galicien, nærmere bestemt i området Rias Baixas, i det nordvestlige hjørne i Spanien. Duftnoterne er grønne æbler, lime, abrikos og fersken. Det kølige og regnfulde klima nær Atlanterhavet gør, at vinene på Albarino druen har en nærmest frisk syrlighed og mineralitet.

Se vinene på Albarino her.

Barbera

En typisk Piemonte drue som er blandt den mest plantede i Italien og går under navnet "folkets drue". Anvendes primært til Barbera d'Alba og Barbera d'Asti og er kendt for et højt syreindhold, som giver en rubinrød farve og aromaer af kirsebær, brombær og andre mørke bær.

Se vinene på Barbera her.

Cabernet Sauvignon.

Cabernet Sauvignon er sammen med Merlot hoveddruen i Bordeaux vine. Druen er rig på tanniner, hvilket gør at vinene skal lagre længere tid før de er drikkemodne. Vine på Cabernet Sauvignon har derfor ofte et lagringspotentiale og specielt gode vine kan sagtens ligge i 20-30 år. Druen har noter af solbær og et højt indhold af frugtsyre. Cabernet Sauvignon er ikke særligt krævende hvad klima og jordbund angår og druen dyrkes derfor stort set overalt i verden hvor solen skinner. Der er dog stor forskel på vinene alt efter hvor de produceres.

Se vinene på Cabernet Sauvignon her.

Chardonnay

Chardonnay er verdens mest udbredte grønne drue og hovedingrediensen i stort set alle hvide vine.Alligevel er der stor forskel på vinene alt efter hvor de produceres, lige fra lys til mørk farve og fra knastør til fuldfed. Druen har noter af citroner, æbler, mandler og hasselnødder, og har sin oprindelse i Bourgogne, men bruges i dag i stort set alle hvidvine. Ofte hører man at der bestilles "et glas Chardonnay" - hvilket fortæller lidt om hvor kendt og udbredt druen er.

Se vinene på Chardonnay her.

Merlot

Som nævnt tidligere er Merlot sammen med Cabernet Sauvignon hovedingrediensen i Bordeaux vine. Forskellen er at Merlot vine hurtigere udvikler sig og giver dermed hurtigere drikke klare vine. Merlot produceres på højre side af Gironde floden og bruges i Pomerol og St Emilion vine, som er blødere og mere runde end produktionen på venstre side af floden, hvor Cabernet Sauvignon hovedsagligt bruges. Druen har et lavt indhold af tannin og har duftnoter af trøffel, mørke bær og kaffe.

Se vinene på Merlot her.

Nebbiolo

Nebbiolo er hoveddruen i Barbaresco og Barolo og kommer dermed fra Piemonte og betragtes som kongen af italienske druesorter. De to ovennævnte vine laves 100% på Nebbiolo ellers må navnene ikke fremgå af flasken. Nebbiolo betragtes som kongen af italienske druesorter og giver nogle kraftige, komplekse og holdbare vine med et højt syreindhold. Nebbiolo anvendes også til andre vine i Piemonte, såsom Nebbiolo d'Alba som kan betragtes som lillebror til de to store drenge. Nebbiolo er afledt af nebbia som betyder tåge på italiensk og kommer af, at tågen ofte hænger lavt over vinmarkerne når der høstes.

Se vinene på Nebbiolo her.

Pinot Gris / Pinot Grigio

Dyrkes frem for alt i Alsace (Pinot Gris eller Tokay) og i det nordvestlige Italien (Pinot Grigio). Den alsaciske udgave er ofte relativ kraftig med et let krydret og røget præg. I Italien er vinen relativt lettere, lidt mere sprød og tør. Smagsnoter er grønne æbler, pære og søde krydderier. I Tyskland dyrkes druen under navnene Gruaburgunder eller Ruländer og er til den mere søde side.

Se vinene på Pinot Gris / Pinot Grigio her.

Pinot Noir 

Vine på Pinot Noir er ofte lyse og friske og har et lavt indhold af tannin. Den lyse farve skyldes de tyndskallede druer, som du vil aldrig opleve en mørk Pinot Noir vin. Duftnoterne er ribs, solbær, kirsebær, violer og lakrids. Druen dyrkes især i Bourgogne, hvor alle røde vine udelukkende laves på Pinot Noir. Herudover dyrkes druen også i stor udstrækning i Californien og under navnet "Spätburgunder" dyrkes der vine på Pinot Noir druen i Tyskland. I Italien kendes druen som Pinot Nero.

Se vinene på Pinot Noir her.

Sangiovese

Sangiovese er en af de mest udbredte druesorter i Italien. Sangiovese har noter af ribs, kirsebær, jordbær, hindbær, violer, røg, lakrids. Dyrkes i hele Italien, særligt i Toscana, hvor den primært bruges til Brunello og Chianti.

Se vinene på Sangiovese her.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er sammen med Chardonnay de to vigtigste druer i hvidvins produktion. Druen har en tør, frisk smag og duftnoter af hyldeblomst, stikkelsbær og nyslået græs. Dyrkes i mange lande, men især i Loire-dalen, hvor den er hoved ingrediensen i bl.a. Sancerre og Pouilly-Fumé.

Se vinene på Sauvignon Blanc her.

Syrah/Shiraz

Syrah eller Shiraz dyrkes i mange dele af verden og bruges i flere forskellige vine. I Rhône produceres meget komplekse vine; i Australien meget tunge og helt sorte men søde vine med meget frugt; mens den blødere udgave af druen produceres i Californien. Druen har duftnoter af bl.a. brombær, solbær og blommer, men også bacon og peber.

Se vinene på Syrah/Shiraz her.

Tempranillo

Tempranillo (betyder "tidlig" på spansk) er en af de mest udbredte spanske druer. Druen dyrkes især i Rioja og Ribera del Duero i mellem 700-900 meters højde, hvor dagene er varme og nætterne tilsvarende køligere. Lidt på samme måde når man er på ferie og dagen tilbringes i shorts og t-shirt, mens man om aftenen skal have en trøje på. Dette temperaturskift giver en fyldig vin med noter af kirsebær, kanel, røg og chokolade.

Se vinene på Tempranillo her.

Zinfandel

Vine på Zinfandel-druen er kraftige og fyldige med høj alkoholprocent. Dette skyldes at druen kræver varme og sol samt en lang sæson for at frugten modnes. Det betyder at man snildt når 14% alkohol for at frugten er modnet og kommer til sin ret. Ofte ser man vine med en alkoholprocent på 16-17% og dette kræver selvsagt et ordentlig stykke kød for at matche dette. Smagsnoterne er brombær, blommer og lakrids. Druen dyrkes især i Californien, hvor vejrforholdene er optimale, men man finder også vine fra Apulien i Italien, hvor druen findes under navnet Primitivo.

Se vinene på Zinfandel her.

Viognier

Viognier er en lidt overset grøn drue ift de store gængse Chardonnay og Sauvignon Blanc. Også smagsmæssigt lægger druen sig mellem de to store, som værende en frisk, let sødlig vin med krydrede aromaer. I Nordrhone produceres nogle af de fineste vine på ren viognier og specielt området omkring Condrieu producerer nogle af Frankrigs dyreste hvidvine.

P.t. har vi ingen vine baseret på Viognier.